handcrafted porcelain

 

  • My cart
  • DKK|EUR
  • Store Locator
  • Sign in / Register
  • Switch to DKK

Ophavsret

I Marts 2016 markedsførte dagligvarekæden Netto tre produkter, der fremstod som kopier af tilsvarende produkter fra Anne Black. Anne Black reagerede på dette ved at først at kontakte Netto, som benægtede at det var tale om kopier, og herefter ved at anlægge en retssag mod Netto.

Anne Black lagde samtidigt også denne video på facebook(link), som fik mere end 1 million visninger. Videoen var en kommentar til en omfattende kopiering af kollegaer, som Anne Black havde været vidne til, henover en længere årrække. 

Netto solgte første gang, Anne Black kopier, tilbage i 2004, hvor der blev indgået et forlig.

jeg vælger ægte

DET PRINCIPIELLE

I Julen 2018, knap tre år efter sagen startede, tilbød Netto Anne Black 1 million kroner, hvis hun ville indstille retssagen og lave et forlig med Netto. 

Retspraksis i denne type af sager, har historisk givet erstatninger, der er væsentligt mindre. Anne Black valgte, på trods af dette, at takke nej til Netto´s tilbud. Hun satsede i stedet på at få en principiel dom, der ville kunne forbedre retspraksis og dermed skabe bedre vilkår for danske designere og andre kunstneriske udøvere, som er beskyttet af ophavsrets- og markedsføringsloven.

DOMMEN

I Juni 2019 blev der afsagt dom i sagen af Sø- og Handelsretten, som vurderede, at alle tre produkter var ophavsretsligt beskyttet og at Netto derfor havde krænket Anne Black. Dommen gav Anne Black medhold i alle anklager og samtidig blev Netto dømt til at betale en historisk stor erstatning til Anne Black. En erstatning, som på sigt kan ændre på retspraksis i sager af denne karakter og dermed kan dommen gavne hele designbranchen.

Netto valgte efterfølgende at anke dommen og landsretten skal nu tage stilling til hvorvidt Netto har krænket Anne Black´s design.

vælg ægte kampagne jegvælgerægte

EN FOR HOLDET

Anne Black blev efter dommen kåret til årets kreative kvinde af det danske magasin Femina, som bragte denne artikel(link) i forbindelse med kåringen. Kåringen var en anerkendelse af Anne Black´s kamp for ophavsretten.

Anne Black har også modtaget stor opbakning fra kollegaer og brancheorganisationer i denne langstrækte retssag. Foreningen af arkitekter og designere havde denne kommentar(link) til dommen.

BÆREDYGTIG

Anne Black anlagde denne retssag i et opgør mod en omfattende kopipraksis. Men sagen bunder også i, at hun finder det uetisk, at sælge billige kopiprodukter i en verden, hvor vi skal producere og forbruge med omtanke af hensyn til vores klima og miljø.

Yderligere informationer om kopiproblematikker findes bl.a. på denne hjemmeside jegvælgerægte hvor der også ligger et undervisningstilbud til folkeskolen; vælg ægte (link), hvor eleverne skal hjælpe Patent- og Varemærkestyrelsen med at udvikle og iværksætte kampagner, der skal få danskerne til at vælge ægte varer i stedet for kopivarer.